• Magyar
  • English
  • Deutsch
  • Hrvatski
Betűméret
  • Magyar
  • English
  • Deutsch
  • Hrvatski

Bajai Városi Könyvtár Hírlevél

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belépés

Spirál Filmklub

Filmklub

"Egy filmet - nem gyõzöm ismételni -
nem szükséges érteni, elegendõ érezni.
A nézõnek egy film megtekintése elsõsorban
személyes, ösztönös élmény kell, hogy legyen."
  
 
  (Michelangelo Antonioni)

A filmklubok története Magyarországon 1957-ben kezdődött, amikor az ugyancsak ebben az évben alapított Filmtudományi Intézet a filmízlés formálása, a művelt közönség filmnézési lehetőségeinek bővítése céljából létrehozta az első olyan klubokat, ahol nem csupán filmeket lehetett nézni, hanem alkalom nyílt például az alkotókkal való találkozásra is. A filmek megtekintésén kívül ezekben a körökben bevezető előadásokat tartottak, a vetítések befejeztével pedig vitatkozni lehetett a látott filmekről.
A 60-as évek elejétől  kizárólag az igényes nézők számára létrejöttek a művész mozik, vagy stúdió mozik, amelyeket később a nyelvileg nem éppen szerencsés art- kino elnevezéssel illettek.
A következő állomás az 1986-os év volt, amikor a Filmszemlén megalakult a Magyar Filmklub Szövetség. Az Alapszabály 3. paragrafusában ez állt:
"A Szövetség célja: a filmművészet iránt érdeklődő állampolgárok öntevékeny közösségeinek létrehozása, s ezek összefogása, segítve ezzel a filmművészet értékeinek terjesztését és a Szövetség soraiba tömörült állampolgárok kulturális igényeinek kielégítését."
A szervezet elnevezése 1990-től: Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége.

A filmklubok pénzügyi támogatását a Magyar Mozgókép Alapítvány Art mozi és Filmklub Szakkuratóriumának, valamint a Szövetség saját pályázati keretének segítségével végezték.

Baján a filmkultúrának, a filmklubnak, mint művelődési formának nagy hagyományai vannak. Már a 70-es években voltak filmklubok, (TIT Filmbarátok köre, Bajai filmművészeti kör, ifjúsági filmklub, főiskolás filmklub) Filmklub vezetők voltak többek között:Tóth-Pál Zoltán könyvtárigazgató, Szabó Kálmán a III. Béla Gimnázium tanára, Balázsi Károly az EJF tanára.
A 80-as évek végén Baján az Uránia és a Központ mozi mellett egy  Stúdió Mozi is üzemelt, ahol nem csak az aktuális filmeket, hanem tematikus filmsorozatokat is  vetítettek. Sőt, video mozi is működött Gál Jenő vezetésével. Két színes tévé és  egy video lejátszó segítségével. A filmeket Szekszárdról szerezték be.
A Stúdió mozi keretében két filmklub / IH.Art Filmklub, Főiskolai filmklub / vetített rendszeresen színvonalas magyar és külföldi alkotásokat.
A rendszerváltás után  megszünt a Bács-Kiskun Megyei Mozi üzemi Vállalat. Az Urániát átvette a város, a Központi moziból színházterem lett, a Stúdió mozi pedig a József Attila Művelődési Központhoz került.
1992-től a Stúdió moziban csak a tematikus vetítések maradtak Gömzsik Anikó és Brachinger Tamás művelődésszervezők vezetésével.
1996-ban megalakult a Baján Regionális Médiaoktatási Központ, melynek elsődleges feladata a NAT új műveltségterületének (mozgókép és médiaismeret) segítése volt.
Art-videotéka alakult az Ifjúsági Házban, több mint 400 művészfilm, filmes folyóiratok kölcsönzési lehetőségével.
A helyszínek időközben megváltoztak. Megszünt a Stúdió mozi, 2000-ben az Uránia Filmszínház is. Egy ideig az EJF Főiskola-E klubjában, a  József Attila Művelődési Központ - Árpád téri épületében, az Ifjúsági Házban és 2010-től az  Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ zsinagóga épületében működik tovább a filmklub.

Az  éves sorozatok: január-május, szeptember-november, heti rendszerességgel.
Kedd esténként 19 órától a könyvtár felnőtt részlegében, ingyenesen.
A klubnak jelenleg 20 állandó tagja van. Látogatottsága alkalmanként 40 fő.
Filmklubvezető: Bruzlai Czifra Erika
Intézményünk keretében, a Gyermekkönyvtárban működik a Médiatár is, több mint 3000 filmmel, melyek érvényes könyvtári tagság és tagsági díj (1.000 Ft/év)
ellenében kölcsönözhetők.Naptár

H K S C P S V
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 

Érdemes elolvasni!

 Schäffer Erzsébet

Elszoktunk a csodáktól. Megy az élet, minden ki van számítva, nem történik semmi rendkívüli... (...)
Kislánykoromban volt egy szokásom: a csodavárás. Ha nagyon szerettem volna valamit,
akkor behunytam a szemem, és háromszor balra megpördültem a sarkamon.(...)
Egyszer megpördültem, és mikor kinyitottam a szemem, hát ott állt valaki. 
A csodákat nem kell lebecsülnie az embernek, s ha nem várjuk őket,
akkor is vannak. Szóval, ha valaki megkapargatja a saját életét, és
a kicsi pillanatokat összesöpörgeti, nagyon sok van, egészen biztos. 
Az emberek végigcsinálják a történeteket, és valahol a jóra várnak.
Valahogyan mindig ez derül ki: a jóra várnak. Még ha nincs is a homlokára írva,
és a világ a felszínen nem erről szól, de mégis ez van, mert enélkül semmi nem működne.

 

Kapcsolat